Има поговорка, че “Животът е проект на делата ни”…

Възрастен дърводелец решил да се пенсионира. Той казал на своя работодател, че смята да напусне работа , за да има повече свободно време за семейството си. Разбира се, чекът в края на седмицата щял да му липсва, но все пак щял да има и свободно време.  На работодателя не му се искало да се раздели с добрия си работник и го помолил да построи още една къща като лична услуга. Дърводелецът се съгласил, но било видно, че той вече не влагал душа в работата си. Вършел я немарливо, използвал некачествени материали и крайният резултат бил доста плачевен – никога не бил строил по-калпава постройка. Това бил безславен край на една славна кариера.
Когато къщата била завършена, собственикът на бизнеса дошъл да види какво е направено. Обиколил цялата къща, след това подал ключа на дърводелеца и му казал:

-Тази къща е за теб. През годините заедно с теб свършихме прекрасна работа. Изключително ми е тъжно да се разделим, но уважавам твоите желания! Затова искам да ти подаря тази къща в знак на уважение и признателност! Дърводелецът останал като ударен от гръм! Колко жалко! Ако знаел, че строи собствената си къща, той би я построил по напълно различен начин! Така се случва и с живота! Ние го строим ден след ден, често без да даваме най-доброто от себе си. А после с ужас установяваме, че трябва да живеем със създаденото. Има поговорка, че “Животът е проект на делата ни”.  Изборът, който правим днес, съгражда къщата, в която ще живеем утре…

Джериес Авад, Из “Скрития дар”

Сподели с Приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *